Concert Reviews

Jazzenede sluit af met positieve noot en balans

ASSENEDE – Jazz-, blues- en rootsfestival verdient nog meer belangstelling

Wie dacht dat maandag 30 juli slechts een uitloper van Jazzenede zou zijn, had het verkeerd voor. Les Tzigales met alweer Marie-Anne Standaert als leider en de sublieme gitarist Ramsy Irani brachten boeiende arrangementen van swing, musette en gipsy-jazz.

Voor het zien en horen spelen van de Jazzdelivery, Eclectiv en als afsluiter Shoe Shine Boys liep vanaf 20.30 uur de evenementenweide nog eens vol. Die laatste band blies met swing uit de jaren 30 van onder meer Lester Young en Count Basie op een schitterende manier
Jazzenede 2018 uit.

Les Tzigales 24/11/2015 @ Jazzcafé Den Egger
concert report & photo credits:: Freddie Vandervelpen
© Rootsville 2015

Voor het 2de JazzCafé @ Den Egger te Scherpenheuvel zitten we net als bij vele andere clubs aan het laatste concert van dit jaar. Na een vorig succesvol concert van het Jan Muës Quartet en hun tribute aan Chet Baker stonden de verwachtingen natuurlijk hoog gespannen hier in de schaduw van de basiliek.

Vanavond gooien ze het hier op een heel andere boeg en kiezen ze voor Les Tzigales. Deze formatie is ook gekend voor hun Gypsy Jazz en dan denken we natuurlijk ook aan Django Reinhardt. Natuurlijk zal het niet uitsluitend een ode worden aan de ‘jazz manouche’ maar brengen ze ook standards uit de swing en musette wereld en dus zal het vanavond ook deugd doen om de warmte van Parijs weerom te kunnen evenaren na de kille dagen van terrorisme.

Het Quintet dat op deze dinsdagavond verantwoordelijk zal zijn voor de gezelligheid van weleer bestaat uit Ramsy Irani (solo gitaar en zang), Alexandre Tripodi (viool), Sam Stuyck (zang en ritme gitaar), Frank de Wolf (contrabas) en Eric Rits (drums).

Om toch maar te openen in stijl vanavond beginnen ‘Les Tzigales’ hier met het uitzonderlijk mooie ‘Les Flots de Danube’ van Ion Ivanovici uit 1880. Deze wals is zonder meer één van de bekendste Roemeense ‘tunes’ in de ganse wereld en werd in 1946 door Al Jolson hernoemd tot ‘The Anniversary Song’. Geen pure jazz vanavond maar toch zegt een stemmetje dat dit een prachtige en aangename avond zal worden met instrumentaaltjes als ‘South Of The Waltz’ van Paquito d’Rivera.  

Ook vocaal komen deze ‘Les Tzigales’ sterk uit de hoek waarbij de rustige stem van Sam Stuyck bij ‘Out Of Nowhere’ ons doet weg deemsteren in een zweem van weemoed. Geen musette vanavond maar die wordt evenwel prachtig vervangen door de vioolklanken van Alexandre Tripodi. Deze‘Les Tzigales’ voelen elkaar perfect aan en met ‘Menilmontant’ van Charles Trenet is het ook dan bijzonder jammer dat het eerste deel er bijna op zit.

Ook het 2de deel van dit concert is een perfecte mix van instrumentale en vocale nummers en krijgen we ook eigen werk van Ramsy Irani te horen met een heerlijke tango, genaamd ‘Plaza Mayo’. Met ‘Je Me Suis Fait Tout Petit’ van Georges Brassens voelen we ons allen hier vanavond wel bijzonder klein bij het aanhoren van deze klasbakken. Helaas, het is gedaan maar zonder bissertje mogen deze ‘Les Tzigales’ niet vertrekken!