Over

Les Tzigales brengen chansons/ standards uit de swing-, musette- en Gypsy Jazz- muziek gekleed in een warm en geheel eigen geluid. De muziek is afwisselend swingend, melancholisch, opzwepend, vrolijk. Kortom, boeiend als het leven zelf!

Tevens werken Les Tzigales aan eigen composities. Deze zijn doorgaans van de hand van gitarist/zanger Ramsy Irani. Het uitgekiend afwisselend instrumentale en vocale repertoire in combinatie met de zorgvuldig uitgebalanceerde en smaakvolle arrangementen maken elk concert boeiend.

IMG_0187

Les Tzigales bracht in 2013 een eerste CD uit “The Gypsy”. In December 2015 komt de nieuwe CD “Anima Amici” uit.

In de woorden van Koen Raeymaekers (uitbater-Café Kiebooms): “Aahh, on les adore, Les Tzigales! Geen enkel kwintet in onze contreien dat de tijd op zo’n charmante manier laat achteruit dansen. Hun swing-, musette- en gipsy-jazzmuziek lokt ons telkens weer driekwart eeuw terug, naar het Parijs van les mômes en Gitanes-rokende apaches, van broeierige bars, rusteloze zigeuners en vergooide liefdes. Allez venez, mylord! Venez les écouter! Les Tzigales, dat is ongecompliceerd ontstressen. Wegdromen bij harmonieuze jazzballads, dansje placeren bij een hitsig Django deuntje.”

 

Les Tzigales, dat staat voor de nostalgische magie van:

TZIGALE hoes Front-Back-Flap vb2

– Ramsy Irani (solo gitaar/ zang)
– Alexandre Tripodi (viool)
– Sam Stuyck (zang/ ritme gitaar)
– Frank de Wolf (contrabas)
– Eric Rits (drums)/ Eddie C. (perc.)

De groep was reeds te gast in verscheidene zalen (de Vooruit, de Casino/stadsschouwburg Sint Niklaas, t’Kwartier, Tutti Fratelli, Kaleidoscoop, Salle Jeanne Simons, Kievitsnest, Brass-pop, Berchem on Tour, zaal Cocteau, Deurnroosje, De Muze, de Carrousel, Théatre Marni, Theater aan de Stroom, Jazzcafé Den Egger, De Patine …  op festivals als Jazz in t’fort, Eilandfestival, L’OpenJazz festival, Bam Bam festival, Folkfestival Vhroem, Jazzkitchen, Proefmei-festival (NL), Gipsy-festival (Diest), Gitannekesfoor, Antwerpen 14-18, …) en heeft een vast stekje verworven in een aantal café’s als de Kiebooms te Antwerpen.. .

Ramsy Irani (solo-gitarist/ zanger)

Ramsy

Ramsy heeft een master diploma in filosofie en een post-universitair diploma in communicatie en media. Maar sinds hij op zijn 17 actief gitaar begon te spelen is muziek zijn passie. Hij volgde een Jazzstage (Jazz au Vert) in 2004 waar hij wijlen Paolo Radoni ontmoette. Ramsy studeerde vervolgens bij hem te Brussel aan het koninklijke conservatorium. In 2009 behaalde Ramsy zijn master “Jazz-gitaar” bij Martijn van Iterson en Hendrik Braeckman aan het conservatorium te Antwerpen. 
Ramsy volgde workshops bij Martin Taylor, Jonathan Kreissberg, Nelson Veras, …

Hij leerde de finesse in de Gypsy-Jazz stijl met de hulp van Fapy Lafertin, Tcha Limberger. Samenspelen met Koen de Cauter, Tcha Limberger, ea… in diverse contexten was een inspirerende ervaring.

Ramsy is heden actief in diverse groepen en speelt hiermee wekelijks op diverse locaties; festivals, CC’s, evenementen en kleinere podia,… . Ramsy was reeds op podia in het buitenland te zien in de Benelux, Italië, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Engeland. Op rustige momenten weidt hij zich aan eigen composities.
Ramsy speelt diverse stijlen maar zijn liefde gaat vooral uit naar akoestische Jazz/ Gypsy Jazz.
Ramsy ontwikkelde een aanstekelijke romantische stijl die het best kan omschreven worden als een mengeling van deze twee stijlen met sterke invloeden uit hedendaagse – en wereldmuziek.
Ramsy geeft tevens gitaarles aan de academies te Sint-Niklaas, Hamme en Bornem.

Alexandre Tripodi (violist)

Alexandre

Alexandre speelt viool van jongsaf. Als tiener kreeg hij interesse voor Jazz.
Hij studeerde aan het conservatorium te Brussel, gelijktijdig speelde hij regelmatig in diverse Jazz-combo’s waarin Franse Chanson en Gypsy Jazz-Swing overheersten. Op deze wijze ontdekte Alexandre het Django-Grapelli repertoire en verdiept hij zich in deze stijl.
Zijn speelwijze wordt gekenmerkt door een vreugdevolle combinatie van traditie, lyriek overgoten met een sausje bebop.

Naast ‘Les Tzigales’ speelt Alex oa. met Tcha Limberger, Quentin Liégeois, Christophe Astolfi, Renaud Dardenne, Fapy Lafertin, and Pascal Mohy…”

 

Sam Stuyck (ritme gitarist/ zanger)

Sam

Zijn eerste muzikale liefde was de gitaar. Hij volgde een aantal jaren klassieke gitaar aan de academie van Brasschaat, maar werd pas echt door de muziekmicrobe gebeten na het ontdekken van het blues genre.

De muziek van Django Reinhardt verlegde zijn muzikale focus en hij komt als ritmegitarist terecht bij het Jokke Schreurs trio waarmee hij 4 cd’s opneemt. Sam speelt met muzikanten als Koen De Cauter, Ronny Verbiest, Patrick Riguelle, Jan De Smedt, Tcha Limberger, Bert Joris, …

Het ontdekken van zijn stemtimbre doet Sam een andere koers varen. Hij gaat privé-les zangtechniek volgen, verdiept zich in het vocale jazz repertoire, richt zijn eigen trio en kwintet op en wordt vast lid van ‘Les Tzigales’. Naast Ritz en Route wordt hij als gastzanger door verschillende orkesten gevraagd.

 

Frank De Wolf (contrabassist)

Frank

Genoot zijn opleiding  aan de conservatoria van Antwerpen en Brussel waar hij les kreeg van onder meer Jan Segers en Maurice Aerts, en aan de Jazzstudio bij Bas Cooijmans.

Gedurende meer dan vijfentwintig jaar heeft hij een instrument bespelen gecombineerd met het dirigeren van verschillende harmonies, fanfares, operettegezelschappen en kamerorkesten.

In 2007 richtte Frank zijn eigen jazztrio op (‘Frank De Wolf Trio‘) en sindsdien ligt de focus volledig op contrabas spelen: in verschillende combo’s, bij bigbands en bij klassieke ensembles.

Naast ‘Les Tzigales’ is hij onder meer contrabassist bij ‘2’s Blues’, ‘The Very Big Band’, Symfonisch orkest Brabelio’.

 

 

Eddie  C  aka MR. Jazsol  (percussionist/ zanger)

Eddie

Eddie C won de ‘Stage Magazine award’, en “Percussionist of all ages”, a lifetime achievement award in 2000. Eddie C ( Eddie Conard ) mocht deze award overhandigen in 2001 aan
‘The Golden Earings’. Met wie hij ook heeft gewerkt.

Eddie C begon op jonge leeftijd met muziek en ritmiek.In 1974 studeerde hij sociologie in Nederland via een uitwisselingsproject. Eddie kon zijn passie voor de muziek hier helemaal kwijt en is in Nederland gebleven.

Eddie C heeft met meer dan 3000 artiesten opgenomen. Als percussionist en als ‘sideman’ werkt hij met internationale artiesten als: ‘Sting, Gino Vannelli, The Pointer Sisters, The Tramps, Ernie Watts, , Tavares’s, Al Jarreau, Mike Batt, Chaka Khan, Eros Ramozzotti, Tommy Emanuel ,Madeline Bell and Soul Sister, Jack van Pol, Kane, René Froger, Rosenberg Trio, Laura Figy, Candy Dulfer, Lee Towers and Rob de Nijs,…

Eddie C treedt heden regelmatig op met het Soulful duo met Frank Peeters.

Met het Rosenberg Trio leerde hij de Gypsy-Jazz stijl door en door kennen. Eddie speelde met hen gedurende een twintigtal jaar.

Eric Rits (drummer)

EricR_Bio-683x1024-290x396
Studeerde slagwerk en percussie aan het conservatorium te Antwerpen. Toerde van 1982 tot 1990 met Jasperina De Jong in alle theaters in Nederland .

Hij maakte in 1990 deel uit van het huiscombo van het BRT-programma ‘Noord-Zuid’, waarin hij verschillende muzikale gasten begeleidde waaronder Toots Thielemans.

Eric deed verschillende tournees in België en Nederland met Stef Bos en de Zuid-Afrikaanse zanger Johannes Kerkorrel.

Hij begeleidde Shirley Bassey als percussionist tijdens haar concerten in België en Nederland. Hij is vaste begeleider van Jo Lemaire, Johny Voners (Aznavoners). Als drummer van de ‘The Very Big Band’ speelde hij concerten met als solisten Bert Joris, Jef Neve, Frank Vaganée en Bart van Lier.